Masa migdałowa - 3 jajka - 120 g mielonych migdałów (mogą być też np. orzechy włoskie czy laskowe - 60 g cukru - 120 g stopionego masła - 100-300 g mirabelek Ciasto kruche - 175 g mąki pszennej tortowej - 90 g zimnego masła - 2 żółtka - 50 g cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto. Pieczenie Temp.: 170°C Czas: ok. 55-65 min. (jeśli w trakcie pieczenia uznacie, że wierzch mocno się piecze, należy przykryć je folią aluminiową - ja swoje przykryłam po ok. 40 min. pieczenia) Tym razem wyczarowałam ciasto na bazie ciasta kruchego, wypełnionego migdałową masą i zatopionymi w niej połówkami mirabelek. Po tym czasie wyjąć, wyłożyć ciastem foremkę i całość wstawić ponownie do lodówki (na czas przygotowania masy migdałowej). Uformować kulę, wstawić do lodówki na 25-30 min.