Składniki na spód: – 280g ulubionych orzechów (u mnie migdały) – 90g mąki owsianej (bezglutenowej) – 50g kakao bez cukru – 2 łyżki mleka – 1-2 łyżki miodu – szczypta soli Składniki na masę: – 500g jogurtu greckiego – 280g masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzechów) – 1 łyżka miodu – 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: – garść kropelek czekoladowych – garść orzeszków ziemnych W dużej misce dokładnie łączymy ze sobą jogurt grecki, masło orzechowe, miód, ziarenka z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy i sól. Wystarczy jedynie wymieszać składniki na spód, a następnie składniki na masę, schłodzić i voilà. Tarta jest delikatna i rozpływa się w ustach, świetnie sprawdzi się na np. urodzinowej imprezie. Orzechy umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy na drobne kawałeczki. – szczypta soli