Nalewka mandarynkowa (3 składniki)

Wilk
Boże Narodzenie
11.12.2018 19:39
Nalewka mandarynkowa (3 składniki)

Nalewka mandarynkowa Drukuj przepis Składniki ► mandarynki [5 średnich sztuk] ► spirytus 95% [250 ml] ► cukier [250 g – 300 g] Dodatkowo: ► woda [750 ml / 3 szklanki] ► przyprawy korzenne [1 gwiazdka anyżu, 2 laski cynamonu, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu] – opcjonalnie Przygotowanie Mandarynki sparzyć wrzątkiem i wyszorować. 250 g-300 g cukru zalać 250 ml wrzątku i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Następnie obrać wierzchnią skórkę za pomocą ostrego noża lub obieraczki, uważając, aby obierać tylko pomarańczową część skórki – bez białego miąższu, który znajduje się pod spodem. Po wlaniu alkoholu do wody, kolor powinien się zmienić na jasny, słoneczny pomarańcz, a sam trunek powinien być bardziej nasycony, nie przejrzysty. Słoik zakręcić i odstawić na 5-7 dni – im dłużej stoi, tym więcej smaku nabierze. Jeśli dodajecie do nalewki przypraw korzennych, polecam użyć 300 g cukru, aby zbalansować pikantny posmak. Teraz można też dodać przyprawy korzenne, jeśli się na to decydujemy. Jeśli podczas przechowywania na dnie pojawi się osad, wystarczy wstrząsnąć przed podaniem. Ta biała część jest bardzo gorzka – jeśli trafi do nalewki, końcowy produkt mocno zgorzknieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2018/12/nalewka-mandarynkowa-3-skladniki.html