Ogórki kiszone na zimę do słoików - NAJLEPSZY przepis! Są idealne!

Helka
Przetwory
14.08.2019 11:09
Ogórki kiszone na zimę do słoików - NAJLEPSZY przepis! Są idealne!

Dlaczego ogórki robią się puste w środku? użyto zbyt dużych ogórków (przerośniętych) z dużą ilością nasion w środku ogórki były nawożone ogórki były zrywane na długo wcześniej przed kiszeniem lub były zrywane w pełnym słońcu, a następnie nie były wymoczone w zimnej wodzie, by odzyskać jędrność ogórki były po przygotowaniu źle przechowywane, np. na słońcu lub w zbyt ciepłym pomieszczeniu użyto za mało chrzanu UWAGA! Ogórki kiszone – Składniki: 2 kg małych ogórków gruntowych 1 średnia główka czosnku duży pęczek kopru z baldachami (lub w ilości jaką wolicie – im więcej kopru tym lepszy aromat ogórków) kawałek korzenia chrzanu – ok. 15 cm (można dać więcej, ale wtedy ogórki będą miały ostrzejszy smak) 2 litry wrzątku 4 płaskie łyżki soli kamiennej opcjonalnie: liście chrzanu, dębu, porzeczki lub wiśni (ale nie za dużo – wystarczy po 1 dużym liściu lub kilku małych) Z resztą tak jak ogórki konserwowe, czy dżem truskawkowy – te przetwory muszą się po prostu znaleźć obowiązkowo w naszej piwnicy i nigdy nie jest ich za wiele ;) Ogórki kiszone mogłabym jeść codziennie, a teraz, kiedy niestety dopadła mnie cukrzyca ciążowa, to ogórki kiszone schodzą u nas praktycznie kilogramami ;) Oczywiście na całą zimę przetwarzamy więcej ogórków, ale z tych proporcji zawsze korzystam i ewentualnie w razie potrzeby mnożę składniki :) Do przygotowania ogórków kiszonych z 2 kg ogórków gruntowych wykorzystuję 5 słoików o pojemności 810 ml. Dłuższe ich stanie w temperaturze pokojowej jest niekorzystne, gdyż ogórki mogą napuchnąć pod wpływem wytwarzanego dwutlenku węgla, który będzie się kumulować w nich zamiast przechodzić do zalewy, przez co zrobią się też puste w środku. Ja daję 2 płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej na 1 litr wody – będą to takie same proporcje jak dacie 1 czubatą łyżkę soli na 1 litr wody, ale stosowanie reguły 2 płaskie łyżki dla mnie jest lepsze, ponieważ płaska łyżka to płaska łyżka, a czubata może być różnie rozumiana :) Poza tym do przepisu na ogórki kiszone niezbędna jest woda, sól (najlepiej kamienna niejodowana – taka do przetworów), czosnek, korzeń chrzanu, koper wraz z baldachami oraz dodatkowo można użyć liści chrzanu, dębu lub wiśni. Te większe ogórki niestety mają już dużo pestkowego środka, przez co po ukiszeniu ogórki zrobiły by się miękkie i puste w środku – a tego lepiej unikać. Duże ogórki przerabiam na sałatki, a małe ogórki na korniszony lub ogórki po zbójnicku. Można ten etap pominąć o ile ogórki nie były zrywane o wiele wcześniej ani nie były zrywane w pełnym słońcu. Niektórzy dodają jeszcze do ogórków kiszonych ziele angielskie i liście laurowe – ale moim zdaniem są one zbędne i ja ich nie dodaję. jest banalnie prosta – to tylko woda i sól w odpowiednich proporcjach. Ogórki kiszone – to chyba obowiązkowe przetwory w każdym domu co roku w sezonie ogórkowym. Słoiki z ogórkami kiszonymi mocno zakręcić i odstawić na trzy dni do pomieszczenia o temperaturze pokojowej (ale nie stawiać ich w słońcu, ma to być miejsce zacienione). Polecam wypróbować przepis na ogórki małosolne w słoiku i kamionce, które są już dobre do spożycia po około 2-3 dniach. Ogórki kiszone przepis Standardowo jeden rzut ogórków kiszonych przygotowuję z 2 kg ogórków kiszonych. Przed przystąpieniem do kiszenia, tak jak pisałam wyżej, warto namoczyć ogórki w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, by były jędrne. Na zimę najlepsze są ogórki kiszone w słoikach. Są one bezpieczne, obojętne i nie wchodzą w reakcję z żywnością w nich przechowywaną. Jeśli były zrywane wcześniej, to należy je namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny. Jeden zrobi mniej czubatą, a drugi bardziej pełną łyżkę – a z ilością soli też nie ma co przesadzać, bo zbyt słoneteż nie będą apetyczne. Najlepsze są ogórki kiszone z małych lub średnich ogórków. Przepis na ogórki kiszone: Przygotować 2 kilogramy ogórków. Po 3 dniach (lub szybciej) w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej zakrętki powinny się zassać. Przepis na ogórki kiszone na zimę Następnie korzeń chrzanu obrać i pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej na nie za grube paski, które oddadzą więcej smaku i aromatu. Do ogórków kiszonych najlepiej wybierać ogórki dopiero co zerwane z krzaczka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-kiszone/