Sos: 6 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego łyżeczka granulowanego czosnku pieprz sól Brokuła dzielimy na małe różyczki i krótko gotujemy w osolonej wodzie. Sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem Składniki: 1 mała sałata rzymska lub połowa dużej 1 mały brokuł 4 jajka połowa puszki kukurydzy szklanka pestek (płatki migdałów, pestki słonecznika, pestki dyni) Pestki podprażamy na suchej patelce, tylko uważajcie żeby się nie spaliły, najlepiej każdy rodzaj usmażyć osobno. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na cztery części. Tutaj smak podbity został przez wyjątkowy sos z dodatkiem musztardy francuskiej i miodu. Połączenie brokuła i jajek już znacie z sałatki brokułowej i wiecie, że jest doskonałe. Składniki sosu dobrze mieszamy, aby połączyły się w całość.