60 minut Składniki Ciasto: 90 g masła 100 g cukru szczypta soli 125 g mąki pszennej 125 g maki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka kakao Owocowe nadzienie: 250 g borówek amerykańskich 150 g moreli 15 g cukru 10 g mąki ziemniaczanej Wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Tymi tartaletkami zainspirowała mnie Ania z bloga Moje ukochane owoce lata, czyli morele i borówki amerykańskie, a do tego ciasto z pełnoziarnistą mąką iodrobiną kakao - to nie mogło się nie udać 😍. Dobrze schłodzone ciasto wałkujemy na omączonym blacie na grubość około 3 mm, następnie wycinamy kółka o średnicy 12 cm. Na środek kółka wykładamy owoce, a nastepnie zawijamy brzegi ciasta do środka, układamy ciastka na blaszce. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stwardniało. W misce mieszamy suche owoce z mąką i cukrem.