▪ 1,5 kg jabłek (szara reneta lub idared)▪ 50 g słodzika/cukru▪ 2 łyżeczki cynamonu▪ 1 galaretka pomarańczowa▪ 2 budynie śmietankowe bez cukru▪ 2 łyżki słodzika/cukru▪ 3 szklanki mleka1. Składniki: Przygotowanie: Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: ▪ 400 g mąki orkiszowej▪ 2 jajka▪ 200 g masła zimnego▪ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia▪ 50 g cukru pudru (zmielony słodzik) Od mamy nauczyłam się wykonywać przepis podstawowy, a ja nieco go urozmaicam w nieco zdrowszą wersję chociaż w przypadku mąki. Szarlotka sama w sobie jest dość mokra, dzięki soczystym jabłkom, a w połączeniu z budyniem zyskujemy całkiem nowy smak! Jak zauważyliście dużo moich przepisów na duże blaszki, gdzie wykonujemy placki ja robię spód w formie kruszonki. Zwykłą pszenną zamieniłam na orkiszową, zamiast cukru daje słodzik i margarynę zamieniać na masło. Możecie urozmaicić nieco przepis i zamiast śmietankowej dać swój inny ulubiony smak budyniu, wtedy każda wersja będzie miała swój unikalny smak. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder i miękkie zimno masło pokrojone w kostkę. 2. Jabłka obieramy, kroimy na pół i pozbywamy się środka. 3. W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Jest o wiele łatwiej, jeśli ktoś nie ma umiejętności przenoszenia ciasta bez uszkodzenia do formy. :) Przygotowanie: 30 minut Koszt: tanie Miłośnicy szarlotek z pewnością pokochają również i tę wersję!