Pierogi z owocami

Jolanta
Obiad
05.08.2019 10:19
Pierogi z owocami

Do podania: ubita śmietana 30 % z cukrem pudrem lub jogurt grecki, naturalny lub skyr wymieszany z cukrem pudrem Przygotowanie pierogów z owocami: Najpierw przygotowujemy ciasto na pierogi. Składniki na ok. 30 sztuk pierogów z owocami: 2 szklanki mąki pszennej ok. ½-3/4 szklanki wrzącej wody ½ łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli + 1 łyżka oleju do gotowania pierogów Wykładamy ciasto na stolnicę i wygniatamy przez około 1 minutę, następnie dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy każdą część na cienki placek, gdy ciasto się lepi do stolnicy to obsypujemy stolnicę i wałek lekko mąką. , ale czasami przygotowuję pierogi na słodko jak te dzisiejsze, pierogi z jagodami i twarogiem lub pierogi z truskawkami. Na środek kółka kładziemy kawałek nektarynki Składamy ciasto na pół i zlepiamy dokładnie brzegi pierożków, układamy je na stolnicy. Gdyż pierogi z owcami zawsze kojarzą mi się z latem, wakacjami i kuchnią mamy, czyli ze wspomnieniami dzieciństwa. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dodajemy sól i wlewamy wrzącą wodę z olejem, mieszamy energicznie najlepiej łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręką aż powstanie elastyczne ciasto. Podane na słodko z ubitą słodką śmietaną, można też podać z jogurtem greckim. Zawsze się udaje, bardzo łatwo się zagniata, cienko się rozwałkowuje, bardzo dobrze się lepi i nie wysycha gdy leży dłuższy czas. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy owocowe pierogi przez około 2-3 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Te z nektarynkami zrobiłam, gdyż zabrakło mi farszu do ruskich pierogów, a szkoda było mi wyrzucić ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/pierogi-i-kluski/pierogi-z-owocami/