Przepis na: Sernik z jagodami i białą czekoladą Składniki: Spód: - 200 g herbatników maślanych - 80 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub własnoręcznie zmielonego twarogu - 70 g miękkiego masła - 3/4 szklanki cukru - 32 g cukru wanilinowego - 1 budyń waniliowy (40g) - 100 g białej czekolady - 2 łyżki mleka - 4 jajka Dodatkowo: - 150 g jagód lub borówek amerykańskich - 100 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska - kruszonka >> Sernik z jagodami i białą czekoladą - przepis krok po kroku Krok Krok Do miski wkładamy twaróg, a także dodajemy cukry i miękkie masło. Ten przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą to wypiek idealny na wszelkie okazje, czy to urodziny, imieniny, święta czy po prostu jako pyszne ciacho do kawki. Mój sernik przygotowałam z jagodą leśną z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Sernik z owocami i maślaną kruszonką to fajna alternatywa dla sernika wiedeńskiego (klik) czy sernika z mascarpone (klik). Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników. Sernik z jagodami i białą czekoladą jest bardzo smaczny.