Bagietka z owsianką

Ewelina
26.06.2014 10:20
Bagietka z owsianką

Przepis

Nie ma to jak domowa, chrupiąca, świeżo upieczona bagietka z masłem. A z tego przepisu zrobimy nie jedną, a aż dwie! :)

Przy wyrabianiu często wyręczam się mikserem lub maszyną do pieczenia chleba, ale piekę tylko i wyłącznie w piekarniku. Chrupiąca skórka smakuje nieziemsko...mmm...

Składniki:

300 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej chlebowej

1,5 łyżeczki soli

230 ml ciepłej wody

2 dag drożdży

100 ml mleka

50 g płatków owsianych

garść otrębów razowych

1 jajko + mleko

1. Płatki owsiane gotujemy w mleku na papkę. Studzimy (nie musi być zimne). Do miski wrzucamy mąkę pszenną, mąkę chlebową i sól. Dodajemy owsiankę.

2. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i stopniowo dodajemy ją do mąki. Całość wyrabiamy dłońmi, hakiem lub w maszynie do pieczenia chleba. Zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godz.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z niego 2 bagietki. Zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.

4. Przed pieczeniem bagietki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy otrębami razowymi. Pieczemy 15 minut w 220*C. Pieczywo musi lekko zbrązowieć.