Read more MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM Papardelle w pikantnym sosie Papardelle w pikantnym sosie Danie, które najczęściej pojawia się na moim stole to zdecydowanie makaron podawany na różne sposoby. Read more Lazania Szybki makaron z zielonym pesto Szybki makaron z zielonym pesto Czy w 15 minut można zrobić obiad z niczego? Read more Carbonara Makaron w sosie śmietanowo-serowym Makaron w sosie śmietanowo-serowym Makaron to zawsze dobry pomysł na obiad. Przyjęło się jednak podawać go najczęściej z makaronem spaghetti, co jest dużym błędem i Włosi nie są z tego faktu zadowoleni. W oryginalnej wersji dodaje się także boczek lub panchettę, ja jednak zdecydowałam się ten składnik pominąć w przepisie. 😉 Składniki 400 g mielonej wołowiny 2 marchewki 2 gałązki selera naciowego 1/4 korzenia selera puszka pomidorów cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 200 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz świeże zioła, np. tymianek lub oregano (można użyć suszonych, jeśli nie mamy świeżych) Nawet jeśli lodówka nie oferuje zbyt wiele i w żołądku pustki, to zamiast sięgać po telefon i zamawiać pizzę, lepiej dokładniej rozejrzeć się po kuchni i ruszyć głową. Zobacz także: Carbonara Carbonara To jak to właściwie jest z tą carbonarą, powinna być na bazie śmietany czy jednak nie? Read more Papardelle w pikantnym sosie Domowy makaron Klasyczna lasagne Klasyczna lasagne Jestem na coś uczulony… Cienkie nitki spaghetti nie są w stanie utrzymać tak ciężkiego sosu, dlatego dużo lepszym dodatkiem jest tu szeroki makaron. W tej tradycyjnej wersji podaje się go z makaronem tagliatelle lub papardelle. Na talerze przekładamy ugotowany makaron, na niego kładziemy porcję sosu i całość posypujemy parmezanem. Garfield No właśnie, dla tego dania wielu jest w stanie się poświęcić. Robi się go szybko i nie ma w tym nic skomplikowanego. Włosi znają się na kuchni, nie ma wątpliwości. 100 g suchego makaronu tagliatelle lub makaron domowy z TEGO przepisu parmezan do podania Gęsty i konkretny, na bazie wołowiny (lub wieprzowiny) to coś, co kochają nie tylko Włosi, ale i my. Cóż, Włosi znają się na rzeczy i wiedzą jak efektywnie, a zarazem smacznie gotować. Na patelni rozgrzewamy oliwę i kiedy się już rozgrzeje, to wrzucamy cebulę i czosnek. Cebulę i seler naciowy drobno siekamy, marchew i korzeń selera ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Makaron w gęstym sosie pomidorowym […] Tą najbardziej znaną jest ta, która pochodzi z Bolonii, czyli właśnie sos boloński.