Pierniczki

Anna
Ciasta
09.12.2016 16:44
Pierniczki

Składniki: 2 szklanki mąki 200 g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Możemy wykonać je w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodmagazine.pl/pierniczki/