Ogórki po zbójnicku Wyjdzie około 6-7 średniej wielkości słoiczków Ogórki po zbójnicku – składniki: 4 kg ogórków gruntowych 3 cebule 2 łyżki soli 3 szklanki octu 10% 1 szklanka przegotowanej wody 100 g koncentratu pomidorowego 3 szklanki cukru 3 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 4 łyżeczki curry 4 łyżeczki gorczycy Ogórki po zbójnicku – wykonanie: Ogórki obrać ze skórek, przekroić na pół, usunąć nasiona. W słoikach układać dość ciasno ogórki z cebulą, dolać do nich sok z ogórków (jeżeli puściły podczas marynowania) i zalać je lekko ciepłą zalewą. Ogórki po zbójnicku to propozycja ogórków konserwowanych na ostro. Są troszkę podobne do konserwowych ogórków kanapkowych, które wprost uwielbiam, jednak to inny przepis 🙂 Polecam, bo są naprawdę pyszne! Zamknięte słoiki wstawić do lekko ciepłej wody (zbliżonej do temperatury zalewy) i po zagotowaniu pasteryzować 3 minuty. Płaty są jednocześnie słodkie, ale też wyraziste, bo pikantne z wyczuwalnym pieprzem, curry i nutką pomidorowego smaku. Ten przepis pozwala wykorzystać przerośnięte ogórki gruntowe, które np. nie nadają się na korniszony. Jednak muszę zaznaczyć, że proporcje przygotowałam tak, aby nie paliło zbytnio podniebienia 😉