Składniki: - około 100-120 g ryżu basmati Karoon* - 2 większe jabłka - duża szczypta cynamonu - 1 łyżka cukru trzcinowego - 2 czubate łyżeczki masła - garść żurawiny Smaki na miarę Przygotowanie: Ryż dostępny jest w pojemnościach: 5 kg, 2 kg, 1 kg oraz 200 g. Sprzedawany jest w tradycyjnych, materiałowych opakowaniach, takich samych jakie znaleźć można w sklepach w Pakistanie. Tak przygotowany ryż możecie podać zarówno na obiad, jak i (w mniejszych porcjach) jako sytą kolację. Takie danie musi smakować 😀 O ryżu Karoon pisałam Wam już przy przepisie na gołąbki z marchewką (bez zawijania). Pamiętajcie także, że basmati to odmiana bogata w witaminy z grupy B które wspierają działanie naszego układu nerwowego. Gotujemy ryż (często mieszając) około 10 minut, aż woda wyparuje i odstawiamy na bok do przestudzenia. Dodajemy starte na dużych oczkach (obrane) jabłka i łyżkę cukru trzcinowego, chwilę smażymy mieszając składniki. Dziś zapraszam Was na kolejną pyszną propozycję z ryżem w roli głównej. W moich kuchennych szafkach po prostu nie może zabraknąć tak dobrego ryżu 🙂 Smażony ryż z jabłkiem i żurawiną, to wspomnienie dzieciństwa, do którego wracam niejednokrotnie. Ryż należy dwukrotnie przepłukać, następnie zalać woda i odstawić na 20 minut.