Jeśli szukasz innych jesiennych wypieków, które najczęściej przygotowuję na przełomie września/października, to podsyłam Ci kilka przepisów: Przepis na: Ciasto marchewkowe Łącznie: 60 min Składniki: Ciasto: 300 g marchewki 3 jajka (w temp. pokojowej) 180 g cukru 3/4 szklanki oleju 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku. 250 ml śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru szczypta cynamonu 100 g orzechów włoskich Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Krok 2 Dodajemy także startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Krok 1 Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej!