Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (można użyć także orkiszowej) 4 jajka pół szklanki śmietany kremówki 3/4 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru Na kruszonkę: pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki oleju Ciasto widelcem mieszane – wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w naczyniu i mieszać widelcem aż się połączą – krótko, tylko do połączenia składników. Super dla podróżujących :-). Ciasto mieszane widelcem z owocami i kruszonką Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm. To naprawdę banalne – wszystkie składniki wsypujemy do naczynia i mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym przekładamy na blaszkę, posypujemy owocami i bach do pieca! Ciasto widelcem mieszane to bardzo prosta propozycja na błyskawiczne ciasto, które zawsze się udaje. Wychodzi dość niskie, więc jeżeli chcesz wyższe to zmniejsz blaszkę np. do 25×25 Ciasto mieszane widelcem – składniki. Jest bardzo wiele przepisów na ciasto widelcem mieszane, bo ile kucharek, tyle modyfikacji i każda dodaje coś od siebie. Po małej godzinie wyjmujemy pachnący wypiek, który smakuje i na ciepło z lodami i na zimno z filiżanką ulubionej kawy. Na ciasto warto dodać kruszonkę (chyba że chcesz obniżyć kaloryczność ciasta, to zrezygnuj). Przełożyć na posmarowaną blaszkę olejem, wyrównać, posypać owocami i wstawić do zimnego piekarnika. Ja przygotowuję ją na bazie oleju, jest bardziej sypka, krucha, mniej zbita.