CZWARTEK: STIR FRY Z MIELONGO INDYKA I BOCZNIAKÓW

Agnieszka
Obiad
25.07.2019 11:33
CZWARTEK: STIR FRY Z MIELONGO INDYKA I BOCZNIAKÓW

Łatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 500 g mielonego mięsa (indyk, wieprzowina) 2 łyżki startego czosnku (około 4 ząbków) 2 łyżki startego imbiru Mała papryczka chili (według uznania) 200 g boczniaków 2 łyżki oleju 1 szklanka kaszy orkiszowej lub ryżu 1 płaska łyżeczka soli Krok 2 Wlej do miski 6 łyżek wytrawnego wina, 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu balsamicznego, pół łyżki mielonego pieprzu i pół szklaki wody. Sos 6 łyżek wytrawnego wina 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu balsamicznego ½ łyżki mielonego pieprzu Przygotowanie: Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, wyłóż na patelnię boczniaki (większe możesz porwać rękami na mniejsze kawałki), smaż na intensywnym ogniu przez 4-5 minut, często mieszając. Krok 4 Na tę samą patelnię wlej drugą łyżkę oleju, kiedy się rozgrzeje wyłóż na niego mielone mięso. Następnie wlej do mięsa przygotowany sos, dodaj grzyby i smaż przez 5-7 minut aż płyn zostanie zupełnie wchłonięty przez mięso i odparuje. Smaż na dość mocnym ogniu, rozdrabniając mielonkę drewnianą szpatułką na małe kawałki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez 18 minut. Mielony indyk na sam koniec podlewamy jest sosem słodko-kwaśnym, który obtacza i aromatyzuje mięso.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-stir-fry-z-mielongo-indyka-i-boczniakow/