- Placki z cukinii i kukurydzy - Pasta z makreli z kukurydzą - Kukurydza, zazwyczaj kojarzy się wszystkim z tymi kolorowymi bobkami z puszki dodawanymi do różnego rodzaju sałatek. Jednakże my często z tej puszkowej kukurydzy oprócz sałatek robimy też na przykład placki lub wytrawne muffinki. Oto potrzebne składniki: - kilka kolb kukurydzy - 1 szklanka mleka - 100 g masła - 2 łyżeczki soli Zaczynamy od obierania i odcięcia końcówki kukurydzy. Jednak w sezonie, najbardziej lubię gotowaną, całą kolbę podawaną na gorąco prosto z garnka. Jeżeli mamy więcej kukurydzy, gotujemy na dwa razy w tym samym garnku. Sałatka z wędzonym kurczakiem i kukurydzą - Quesadillas z kurczakiem - Sałatka złocista A tu znajdują się nasze inne przepisy z użyciem kukurydzy: Aby uzyskać słodko maślany smak tego żółtego specjału wystarczy tylko kilka składników, garnek i pyszna miękka, maślana kukurydza jest już gotowa. Ale uwaga, pomimo konieczności używania po jej zjedzeniu nici dentystycznej, to obgryzanie kukurydzy uzależnia.