Jagodzianki

Łukasz
Ciasta
26.07.2019 6:04
Jagodzianki

😉 Jagodzianki z kruszonką Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 2 zagłosowano ) SKŁADNIKI Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 3 łyżki mąki Ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej 2 jajka 140 g roztopionego masła 80 g cukru szczypta soli Nadzienie: 800 g leśnych jagód (opcjonalnie borówek) 3 łyżki bułki tartej lub mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru Kruszonka: 100 g zimnego masła 100 g cukru 150 g mąki pszennej Dłonią uformuj owalne bułeczki i układaj je sklejonymi brzegami do dołu na blaszkach pokrytych uprzednio papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy (najlepiej po 6-9 sztuk na blachę — jagodzianki mocno rosną). Nawet jeśli wycieknie z nich trochę soku podczas pieczenia, to nic nie szkodzi, a wysiłek z pewnością się opłaci. Na środek nałóż po 2-3 czubate łyżki nadzienia jagodowego, a następnie sklej brzegi jak na pierogi. Oczywiście najlepiej smakują te domowe, jeszcze ciepłe — wyciągnięte prosto z pieca i podane ze szklanką zimnego mleka. Największą jednak sztuką jest upakowanie w nie jak największej ilości jagód, żeby bułeczki dały się skleić. Jagodzianki z tego przepisu wychodzą pulchne, mięciutkie i jeśli im dacie odpowiednie warunki i szczyptę domowego ciepła to rosną niczym chlebowe bochenki. Ciasto właściwe Do mąki dodaj sól oraz cukier, wbij jajka, wlej roztopione masło oraz zaczyn. Uwielbiam ten ciepły zapach drożdżowego ciasta i leśnych jagód, który roztacza po domu w trakcie pieczenia. Dodatkowo do posmarowania jagodzianek: 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany PRZYGOTOWANIE Zaczyn Drożdże rozprowadź w ciepłym, lecz nie gorącym mleku. Jeżeli ciasto będzie za twarde, dolej więcej mleka, jeśli za miękkie możesz dosypać odrobinę mąki. Jagodzianki obowiązkowo muszą być posmarowane grubą warstwą lukru lub zapieczone z toną maślanej kruszonki. Kto kocha lato, ten niech upiecze jagodzianki, bo te domowe absolutnie nie mają sobie równych. Możesz się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego, co gorąco polecam. Zaczyn odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2014/07/jagodzianki.html