Składniki: Krewetki mrożone, surowe 300 g Kurki świeże – pudełko, 200 g 1 szalotka lub mała cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek masła 4 łyżki oliwy ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ opakowania makaronu spaghetti Kilka gałązek świeżego tymianku lub pół łyżeczki suszonego 2-3 łyżki siekanej zieleniny: bazylii, pietruszki Spaghetti z kurkami i krewetek to esencja dojrzałego lata, połączenie zapachu morza i lasu, aromatu kojarzącego się ze słońcem, wypoczynkiem i wakacjami. Spaghetti z kurkami i krewetkami jest bardzo łatwe do zrobienia, a zasługuje na to, żeby być ozdobą najbardziej wystawnego stołu. Krok 4 Na tę samą patelnię wyłóż 2 oliwy i 2 łyżki masła, a kiedy się zapieni dodaj krewetki. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy, dodaj 2 łyżki masła, a kiedy się zapieni, wsyp szalotkę. Doprowadź do wrzenia, wsyp do wody łyżkę soli, następnie makaron, zmniejsz temperaturę i gotuj na dość intensywnym ogniu przez 10 minut (lub minutę dwie dłużej, jeśli nie lubisz makaronu al dente). Sezon na rydze zacznie się dopiero za jakiś miesiąc z hakiem, ale warto mieć ten przepis w pamięci. Następnie wyłóż na patelnię kurki, dodaj tymianek i smaż często mieszając około 5 minut, aż grzyby zrumienią się i zaczną ładnie pachnieć. Pieprznik jadalny, bo taka jest botaniczna nazwa grzybka, specjalnie apetycznie nie brzmi, ale w istocie jest to jeden z najsmaczniejszych, najbardziej aromatycznych grzybów. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz z krewetkami. Wtedy, podczas smażenia w dość wysokiej temperaturze drobinki kurek i krewetek przywierają do dna, które później zalane winem i z nim zmieszane, tworzą aromatyczny sos. Spaghetti z kurkami i krewetkami w maślanym, winnym sosie, jest daniem wykwintnym, a przy tym bardzo prostym do zrobienia. Krok 5 Na tę samą patelnię wysyp posiekany czosnek smaż minutę, a następnie wlej pół szklanki wytrawnego wina. Wlej na patelnię kilka łyżek wody spod makarony, rozprowadź w sosie. I jeszcze jedno: na koniec do sosu warto dodać jest zimnego masła, wtedy będzie jeszcze bardziej aksamitny. Smaż na intensywnym ogniu po jednej minucie z każdej strony. Przełóż na patelnię krewetki i kurki, obtocz w sosie.