PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU

Magdalena
Obiad
23.07.2019 1:58
PLACKI ZIEMNIACZANE PO BOLOŃSKU

Składniki: Placki: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - 1 jajko - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 łyżeczki soli - olej do smażenia Sos boloński: - 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 puszka pomidorów krojonych - 1 szklanka soku pomidorowego - 1/2 szklanki białego wina wytrawnego - sól, pieprz - 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej - szczypta papryki chili - 1/2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - olej do smażenia Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Pyszny pomidorowy sos z mięsem wołowo-wieprzowym, przygotowany z dodatkiem białego wina wytrawnego smakuje znakomicie nie tylko z makaronem, ale również z plackami ziemniaczanymi. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Sos boloński: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Całość dania zwieńcza starty ser żółty (choć lepiej pasowałby tu parmezan - niestety nie miałam), który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Sos boloński: Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Do masy na placki ziemniaczane dodaję tylko cebulę, jajko oraz mąkę i nic więcej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Dodatkowo: - odrobinę sera żółtego lub parmezanu (do posypania) Wykonanie: Placki:Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące. Ziemniaki do placków zawszę ścieram na tarce o dużych oczkach, dzięki temu są wyjątkowo chrupiące.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/placki-ziemniaczane-po-bolonsku.html