Składniki na pasztet jaglany: 200 g kaszy jaglanej 3 papryki czerwone spora cebula 4 ząbki czosnku około 150 g suszonych pomidorów w oleju 2 jajka 100 g płatków owsianych sól, pieprz, pieprz ziołowy Przygotowanie Choć kasza jaglana może się wydawać mdła, dodatek pieczonej papryki, czosnku i cebuli, a także suszonych pomidorów bardzo wzbogaca smak pasztetu. Zapiekamy ok pół godziny w temp 180 C, aż skórka papryki się lekko przypali. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Papryki przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Pasztet przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 45 minut. Warzywa układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, papryki skórką do góry. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę. Cebulę również przekrawamy na pół.