Placuszki z mascarpone - uwielbiane przez dzieci - szybkie i proste w wykonaniu! Puszyste!

Helka
Śniadania
17.07.2019 22:00
Placuszki z mascarpone - uwielbiane przez dzieci - szybkie i proste w wykonaniu! Puszyste!

Przepis na placki z mascarpone: Wszystkie składniki na placki (mascarpone, jajka, mąkę pszenną tortową, mleko, cukier zwykły, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę za pomocą miksera lub blendera. Dodatkowo do podania: ulubione owoce, np. borówki, banany, kiwi polewa czekoladowa, miód, syrop klonowy lub cukier puder bita śmietana lub jogurt naturalny zamiast owoców można użyć ulubionego dżemu *można pominąć proszek do pieczenia, ale wtedy należy ubić osobno białka jajek i dodać je na koniec do masy na placki – delikatnie wmieszać, by ciasto nie straciło puszystości Jeśli macie ochotę na nieco zdrowsze wersje placuszków to polecam wypróbować przepis na naleśniki gryczane – będą one idealne zarówno dla dzieci, jak i dla osób na diecie odchudzającej, cukrzycowej, czy też z insulinoopornością. Placki z mascarpone dla dzieci i nie tylko Takie placuszki z mascarpone świetnie sprawdzą się jako śniadanie, przekąska do pracy lub szkoły, a nawet jako słodki obiad, czy kolacja. Składniki na placuszki: 125 g mascarpone 1 szklanka mąki pszennej tortowej – ok. 150 g pół szklanki mleka – ok. 125 ml 2 jajka klasy M 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru zwykłego 1 łyżeczka proszku do pieczenia* Smacznego! Takie placuszki z serka mascarpone to nie tylko pyszny pomysł na słodkie śniadanie lub kolację dla dzieci, ale także można je zaserwować jako słodki obiad. Placuszki z mascarpone – to szybkie i bardzo proste w wykonaniu placki z dodatkiem serka mascarpone, które udadzą się każdemu, a ich wykonanie zajmuje tylko parę minut. Nakładać małe porcje ciasta (u mnie po 2 łyżki masy na 1 placuszka) i smażyć je na małym ogniu, by się nie spaliły, lekko zarumieniły i ładnie wyrosły (były puszyste). Gdy na powierzchni placuszków pojawi się spora ilość pęcherzyków powietrza, a dolna część będzie już zarumieniona, to należy obrócić placek na drugą stronę i smażyć jeszcze przez ok. 1-2 minuty do zarumieniania. Jeśli placuszki nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się przy próbie obracania, to znaczy, że jeszcze za wcześnie, by je obrócić i trzeba je smażyć jeszcze chwilę dłużej. Ja swoje placki podawałam z borówkami, bananami i kiwi, a na koniec polałam je delikatnie syropem klonowym. Placuszki z mascarpone podawać z ulubionymi dodatkami, np. sezonowymi owocami lub dżemem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/placuszki-z-mascarpone/