Domowy kisiel porzeczkowy

Jolanta
Desery
17.07.2019 10:06
Domowy kisiel porzeczkowy

Sprawdź mój prosty i szybki przepis na domowy kisiel: Składniki na ok. 2-3 porcje: szklanka owoców, u mnie czerwone porzeczki 250 ml wody + 2-3 łyżki wody do wymieszania z mąką 1 ½ – 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 30g) 1 – 2 łyżki cukru 2 łyżeczki kisielu mieszam z 2-3 łyżkami zimnej wody, 1 łyżeczką cukru i zalewam wrzątkiem, szybko mieszam i kisiel z torebki jest gotowy. Teraz mieszkamy w Niemczech i takiego kisielu z torebki w najbliższym sklepie się nie uświadczy, trzeba jechać do polskiego lub rosyjskiego sklepu, a nie zawsze mam na taki wypad czas i ochotę. Gdy przyjechałam do domu nastawiłam ogórki na małosolne, z kapusty zrobię pyszne gołąbki np. z papryką, oraz bigosik z pieczarkami. : jeśli chcemy aby kisiel owocowy był gładki, to po zagotowujemy wszystkie owoce z cukrem, a potem miksujemy całość na gładko. Podczas przygotowywania kisielu ważne jest, aby owoców nie rozgotować i za dużo nie mieszać, wtedy owoce pozostaną całe i się nie rozpadną. Domowy kisiel porzeczkowy można podać bez niczego, ale ja po ostygnięciu podałam z kleksem bitej śmietany i udekorowałam listkami mięty. W każdym natomiast sklepie można kupić Rote Grütze, ale mi to nie smakuje, wolę przygotować domowy kisiel ze świeżych lub mrożonych owoców. Ten z torebki robiłam od dziecka, mam na to doskonały sposób, który nie wymaga gotowania. Gotujemy kisiel ok. 1 min, aż powstanie kisiel dodajemy resztę porzeczek, mieszamy. Kisiel to doskonały, lekki deser, zawsze w pracy i w domu miałam torebkę kisielu, który doskonale zaspokajał głód. Przygotowanie domowego kisielu wcale nie jest trudniejsze niż kisielu z torebki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/desery/zrobic-kisiel-domowy-kisiel/