Przepis na: Tartę z malinami i borówkami Przygotowanie: 60 min Pieczenie: 25 min Łącznie: 85 min Liczba porcji: 12-16 Składniki: 200 g mąki pszennej lub krupczatki 120 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki zimnej wody Krem budyniowy: przepis na krem budyniowy >> Składniki siekamy razem, na koniec dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto (następnie chłodzimy je minimum 30 minut w lodówce). Wierzch tarty możesz udekorować świeżymi owocami lata np. malinami, truskawkami, borówkami czy jagodami. Tylko wtedy polecam ją przygotować nie w foremce do tarty lecz np. w tortownicy. Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm, jednak czasami korzystam też ze średnicy 28 cm) smarujemy masłem. Składa się z kruchego spodu i pysznego kremu budyniowego, którego używam również do kremówki czy karpatki. Po przestygnięciu ciasta, nakładamy na nie krem oraz dekorujemy świeżymi owocami. Tarta z malinami i borówkami to idealny, bardzo wakacyjny wypiek.