Składniki: – 500 g mięsa mielonego – 1 średnia cebula – 1 jajko – sól i pieprz do smaku – bułka tarta do obtoczenia – 1 mała najlepiej czerstwa bułka – woda do namoczenia bułki – ziemniaki – 1 duży ogórek lub 3 małe gruntowe – świeży koperek – jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie przez ok. 10-15 minut. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ubij z masłem. Dodaj ok. 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz posiekany świeży koperek. Ogórek pokrój na cienkie plasterki dopraw solą i pieprzem. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę. Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej.