Curry z ciecierzycy

Obiad

15.07.2019 12:06

Curry z ciecierzycy

Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 2 puszki ugotowanej) 1 łyżka oleju kokosowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 pomidory (poza sezonem puszka pomidorów bez zalewy) 1/2 szklanki passaty pomidorowej 150 ml mleczka kokosowego z puszki przyprawy: po 1 łyżeczce imbiru, mielonego kuminu, kurkumy, kolendry, słodkiej i ostrej papryki, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu, sól, pieprz świeża kolendra do podania Mleko kokosowe rozmieszać w misce z kilkoma łyżkami wywaru z potrawy i delikatnie wymieszać, a następnie stopniowo wlewać do garnka z curry, dokładnie mieszając. Pomidory obrać i pokroić w kostkę, dodać do cebuli wraz z przecierem pomidorowym i gotować przez ok. 5 minut często mieszając. Gotować przez ok. 25 minut bez przykrycia na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Uwielbiam ciecierzycę i wszystkie dania z jej udziałem : ) Indyjskie curry z cieciorki to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Całość gotować na średnim ogniu przez kolejne 15 minut, do czasu aż sos się zagęści i smaki przegryzą.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/curry-z-ciecierzycy/