Polecam też: Pyszny Murzynek z wiśniami z patelni Murzynek z kremem kokosowym Kakaowe babeczki z jeżynami Murzynek z nektarynkami Składniki na tortownicę 24 cm ciasto kakaowe: 1 szklanka mąki 1 jajko 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł 3 łyżki cukru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao ciasto serowe: 300 g serka homogenizowanego smakowego (waniliowy z pokruszoną laską wanilii) 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 1/3-1/2 szklanki cukru pudru Wszystkie składniki na mase serową przekładamy do miski i mieszamy mikserem. Murzynek z serem najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepły, ale na drugi dzień też jest bardzo smaczny i wilgotny za sprawą dżemu z czarnej porzeczki, który można też zastąpić powidłami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem, na spód wykładamy ciasto kakaowe, a następnie masę serową nabieramy łyżką i robimy klesky na powierzchni ciemnej masy kakaowej, delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i pieczemy ok. 45-50 minut do suchego patyczka. Przygotowanie Murzynka z serem, czyli ciasta kakaowego z serem: Dżem mieszamy albo z mokrymi składnikami, albo dodajemy na końcu jest to obojętne. Kakaowy murzynek z serem nada się też na Wielkanoc, ponieważ ładnie się prezentuje. Murzynek z serem jest puszysty i wilgotny, posypany obficie cukrem pudrem smakuje wybornie.