Składniki: Kurczak w całości 300 g mielonego kurczaka lub indyka 150 g wątróbki drobiowej 1 ząbek czosnku 100 g orzechów pistacjowych 100 g żurawiny 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej (użyj pół szklanki suchych nasion) Uwielbiamy moment, kiedy publiczność przy stole czeka z niecierpliwością na rozkrojenie kurczaka na połowy, patrząc co znajduje się w środku. Złap kurczaka za jedną nogę i dużą łyżką nakładaj farsz do środka, starając się na początku upchnąć go jak najdalej w głąb kurczaka. Wsyp do niej kaszę, dodaj łyżeczkę masła, wstaw w garnku na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu 18 minut. Do pieczenia 1 cytryna 1 główka czosnku 100 g masła (pół kostki) 2 łyżki suszonego majeranku suszony 1 łyżeczka suszonego tymianku olej rzepakowy sól pieprz Przygotowanie: Genialny przepis Karola Okrasy na kurczaka faszerowanego nietypowym nadzieniem, które świetnie prezentuje się po rozkrojeniu upieczonej tuszki i doskonale smakuje. Średni Liczba porcji: 4 Najlepszy farsz do kurczaka Faszerowany kurczak to najlepszy pomysł na duży niedzielny, świąteczny, rodzinny obiad, kiedy pieczystym trzeba obdzielić kilka osób. Gorąco polecamy Wam też przepis na kurczaka faszerowanego chlebem – klasyk amerykańskiej kuchni, prosty, a naprawdę niesamowity. W trakcie pieczenia z kurczaka zacznie wytapiać się sos. Wyjmij upieczonego kurczaka, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Nasz przepis na kurczaka faszerowanego wątróbką to absolutny hit Niedzielnego Kucharza. Krok 2 Zmiel mięso z kurczaka z wątróbką. Obserwując ruch na naszym blogu widzimy, że Wy również lubicie nadziewanego kurczaka. Połóż na nim kurczaka piersiami do góry. Natura obdarzyła kurczaka tylko dwiema nogami, co ogranicza możliwość sprawiedliwego obdzielenia tuszką, kiedy biesiadników jest więcej niż dwóch. Dodaj do naczynia tymianek, majeranek, główkę czosnku przekrojoną na połowy i cytrynę pokrojoną w ćwiartki. Zmieniliśmy w nim tylko jedno: kurczaka pieczemy bez przykrycia. Kupujemy też małe kurczaki (polecamy francuskie kurczaki perigold, dostępne w jednym z hipermarketów, są naprawdę dobrej jakości) o wadze do 1,8 kg. Krok 3 Kurczaka dokładnie osusz ręcznikiem papierowym od wewnątrz i z zewnątrz. Dno naczynia, w którym będziesz zapiekać kurczaka wysmaruj olejem. Czas pieczenia takiego kurczaka to 1 ½ godziny. Nie wiemy jak u Was, ale u nas na pytanie: pierś, skrzydełko, czy nóżka zazwyczaj pada odpowiedź: nóżka.