Przepis na zielone kopytka ze szpinakuDrukuj przepis Składniki - 800 g obranych ziemniaków - 1,5 szklanki mąki - jajko - 2 garście szpinaku - sól Przepis Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W międzyczasie szpinak podsmażamy na suchej patelni około 5 minut, aby pozbyć się z niego nadmiaru wody - musi stracić objętość. Będą również doskonale się komponować z różnego rodzaju mięsami – duszonymi, smażonymi czy pieczonymi, w zależności od upodobań. Jedynie co, to do ich zrobienia używam nieco większej ilości mąki, ponieważ ciasto poprzez dodanie szpinaku jest rzadsze. Czekamy, aż ziemniaki nieco przestygną (ważne, aby nie wystygły całkowicie, kiedy będziemy wyrabiać ciasto). Wyrabiamy całość na gładkie ciasto, które będzie odrywać nam się od ręki. Wyrobione ciasto dzielimy na niewielkie kawałki, rolujemy je i odcinamy kopytka. Kiedy są jeszcze ciepłe rozbijamy je tłuczkiem, tak aby nie było grudek.