) Składniki: (7-8 sztuk, ilość zależy od wielkości użytych papilotek) - 100 g masła - 100 g mąki - 100 g cukru - 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 jajka - 1 łyżeczka sody - 7-8 łyżeczek dżemu truskawkowego Bartfan Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Sporządzony jest z 50 g owoców na 100 g produktu. Dzisiejsze maślane babeczki z dżemem truskawkowym przygotowałam na naszą małą wycieczkę, dlatego pominęłam ozdoby i polewy. Najczęściej przygotowuje je z moimi dziećmi lub od tak na spotkania z przyjaciółmi. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, zawsze warto zastosować tu zasadę suchego patyczka. Babeczki pieczemy około 20 minut w nagrzanym piekarniku (środkowy poziom). W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan, który słodzony jest fruktozą. Napełniamy do około połowy ciastem, nakładamy łyżeczkę dżemy i resztę ciasta (nie wyżej niż do 3/4 wysokości papilotki). W misce mieszamy mąkę, sodę, oba rodzaje cukru. Babeczki są proste w przygotowaniu, ale jakże pyszne. Maślane babeczki z dżemem truskawkowym.