Lodowy tort bezowy

Ulla
Desery
04.07.2019 7:18
Lodowy tort bezowy

Lodowy tort bezowy 6 białek ( schłodzone ) 30 dkg cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego szczypta soli Masa : 100 gram mascarpone 150 ml śmietany 36% 5 łyżek cukru pudru skórka z limonki czerwone porzeczki Trzy blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdy położyć mały talerzyk deserowy i odrysować ołówkiem jego kontur. Teraz na talerz ( paterę ) przekładamy pierwszy blat i na nim rozsmarowujemy masę, na niej układamy porzeczki i posypujemy pokruszoną bezą i na tym układamy porzeczki. Piekarnik rozgrzać do 120 C i wstawić na 10 minut nasze blaty bezowe, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 C i suszyć bezę przez 100 minut. proszę .. i tak w kółko ; ) Lodowy tort bezowy właśnie powstał w odpowiedzi na powyższe prośby. Stopniowo dodawać cukier po łyżce i ubijać aż piana będzie lśniąca, dodać mąkę i ocet i zamieszać w miarę delikatnie ale tak żeby składniki połączyć. Ile można jeść taką samą bezę .. hmm .. dużo :) ale jako, że ja chciałam czegoś nowego, to tak powstał ten tort. Tort składający się z dwóch pysznych blatów bezowych, przełożony znakomitym i prostym w wykonaniu kremem. Ubijamy śmietanę dodając cukier po łyżeczce, ubijając, po chwili też po łyżce dodajemy mascarpone. Masę bezową rozprowadzić na papierze do pieczenia w oznaczonych kręgach. Na koniec posypujemy całość skórką z limonki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchnianawzgorzu.pl/lodowy-tort-bezowy-z-porzeczkami/