😉 Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami Składniki: 1 brokuł 2 średnie ziemniaki 100 g świeżego szpinaku 100 ml śmietany 30% około 1 l wody/bulionu pieprz sól Serowe grzanki: kilka kromek ciemnego chleba ser feta starty żółty ser 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego majeranku masło Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta dodajemy wodę i całość zagotowujemy, natomiast jeśli jest zbyt wodnista stawiamy ją na ogniu i gotujemy, aż krem zgęstnieje. Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut, aż ser się stopi i zarumieni. Krem z brokuła i szpinaku z serowymi grzankami to prawdziwa bomba witaminowa! W czasie kiedy gotuje się krem, przygotowujemy grzanki. Bardzo lubię zupy, ale w tak upalne dni nie wyobrażam sobie jeść rosół 😀 Tym bardziej, że w tym okresie mamy duży wybór pysznych i świeżych warzyw. Krem podajemy gorący posypany świeżym majerankiem w towarzystwie serowych grzanek. Dlatego w lecie przerzucam się na kremy.