Ale w tym roku obiecałam sobie, że pokaże je na blogu, bo, pomimo że w internecie jest milion podobnych przepisów, to te knedle z truskawkami są tak pyszne, iż zabraknąć ich tutaj nie może 🙂 Knedle z truskawkami – składniki: - 2 kg ziemniaków (unikamy młodych, ponieważ są bardzo soczyste) - 400 g mąki pszennej orkiszowej lub zwykłej - 2 jajka - sól - 1 kg dorodnych, dojrzałych truskawek - cukier brązowy - dwie łyżki masła - kubek jogurtu - mielone migdały. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i na wrzątek wrzucać knedle z truskawkami. Urywać kawałek ciasta, formować dłonią z pomocą mąki płaski placuszek, nałożyć na środek umytą i odszypułkowaną truskawkę, posypać połową łyżeczki cukru i zawinąć, tworząc okrągły knedel. Uwielbiam ten słodki bałagan, który powstaje na talerzu – jogurt, sok z truskawki, posypka migdałowa i ziemniaczane ciasto obok siebie. Knedle z truskawkami staram się robić chociaż raz w roku. Kiedy widzę, z jakim apetytem moje dzieci zajadają te pyzy, zastanawiam się, dlaczego robię je tak rzadko? Powinno być zbite, a wartość mąki może uleć zmianie w zależności od wilgotności ziemniaka – w razie potrzeby dosypać. Ja lubię robić w ten sposób, ponieważ knedle są smaczniejsze i dodatkowo można je przygotować wcześniej a dopiero przed podaniem obsmażyć.