Kibbeh z sosem szafranowym

Agnieszka
Obiad
19.06.2019 15:43
Kibbeh z sosem szafranowym

Kibbeh - 200 gram kaszy bulgur - 0,5 kg drobno mielonej wołowiny - 80 g orzechów piniowych - 1 mała cebula - 3 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 0,5 łyżeczki mielonej chilli - szczypta kuminu - szczypta cynamonu - sól - pieprz - garść świeżej kolendry - garść świeżej natki pietruszki - garść świeżej mięty Sos szafranowy - 0,5 g szafranu - 1 łyżeczka musztardy miodowej - 3 żółtka - 1/2 mango - sok z 1/2 limonki - 1 łyżka octu winnego - 60 ml oleju rzepakowego - 100 ml śmietany 36% - sól, pieprz Zmiksuj musztardę z żółtkami i octem winnym. Z powstałej masy uformuj podłużne kotleciki i smaż na głębokim oleju z każdej strony.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kolorowygarnek.wordpress.com/2019/06/19/kibbeh-z-sosem-szafranowym/