Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe)

Magdalena
Śniadania
17.06.2019 18:28
Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe)

Składniki: 500 g orzechów ziemnych – u mnie niesolone z Kuchnie Świata sól do smaku Przygotowanie: Orzechy prażymy na suchej patelni aż się zarumienią lub rozsypujemy na dużej blaszce pieczemy około 5-8 minut w 180 stopniach (od czasu do czasu mieszamy, obserwujemy nasze orzechy). 1/3 orzechów przekładamy do robota kuchennego lub mocniejszego blendera i miksujemy na najwyższych obrotach. Domowe masło orzechowe (pastę) można przygotować w wersji crunchy (z kawałkami), gładkiej, a nawet z kokosem lub kakao. Po paru sekundach miksowania odkładamy je na bok (powinniśmy mieć drobniutkie, rozdrobnione orzeszki, w ten sposób uzyskamy później efekt crunchy). Wkładamy resztę orzechów i miksujemy tak długo, aż z orzechów wydzieli się olej i powstanie jednolita, kremowa pasta. Przepisy z masłem orzechowym (pastą orzechową): Jak przygotować domowe masło orzechowe? Gotową pastę (masło) orzechową przekładamy do miski, dodajemy odłożoną chrupką część, mieszamy. Pastę orzechową crunchy można przechowywać do miesiąca w lodówce. Od czasu do czasu (podczas miksowania) warto zatrzymać urządzenie i zebrać orzeszki ze ścianek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/domowa-pasta-orzechowa-crunchy-maslo-orzechowe/