Włoski chlebek z zielonym pesto

Kasia
Dania mączne
14.06.2019 6:28
Włoski chlebek z zielonym pesto

Na pesto: garść liści z bazylii (dałam liście z jednej doniczki) łyżka płatków migdałowych łyżka tartego twardego sera ząbek czosnku 4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Chlebek z pesto Składniki na ciasto: pół szklanki letniej wody 1.5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej łyżeczka drożdży instant płaska łyżeczka soli łyżka oliwy Drożdże rozmieszać w wodzie. Chlebek z pesto – wykonanie: Ciasto drożdżowe ponownie przerobić i z pomocą wałka oraz mąki rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Chlebek z pesto świetnie się sprawdza przy daniach z grilla, czy przy sałatkach, bo pasuje naprawdę do wszystkiego tak jak zwyczajne pieczywo. Ale to nie jest obowiązek, możesz dodać pesto z jarmużu, czy awokado – którekolwiek najbardziej Ci smakuje. Pesto powinno mieć konsystencję jak ciasto na naleśniki, czyli dość lejące, ale nie wodniste. Składniki na pesto wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na papkę. Następnie zawinąć je w rulon i przeciąć nożem wzdłuż, tak by dwa kawałki położone obok siebie, można było spleść ze sobą, tworząc coś na podobę warkocza. Chlebek z pesto wsunąć do nagrzanego do 180 piekarnika i piec około 25 minut, lub aż się ładnie zarumieni. Ja chlebek piekę na omączone blaszce, ale można także piec na papierze do pieczenia. Król wszystkich imprez, bo powiedzmy sobie szczerze – jest pikantny, mięciutki i najlepszy jeszcze na ciepło. Jest to banalne ciasto jak na zwyczajną włoską pizzę, czyli woda, mąka i drożdże.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2019/06/chlebek-z-pesto.html