Słonecznikowiec

Ciasta
13.06.2019 14:48
Słonecznikowiec

Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 23×33 cm): 4 jajka (wielkość L) 130 g cukru 130 g mąki pszennej tortowej 25 g ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Do nasączenia: 1/2 szklanki zaparzonej kawy Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Składniki na krem: 1 puszka masy kajmakowej (temp. pokojowa) 260 g miękkiego masła 100 g cukru 4 łyżki mleka 300 g łuskanego słonecznika 50 ml wódki 200 g herbatników 60g masła roztopić, dodać cukier, mleko i słonecznik. Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok. 10 minut do czasu aż będzie jasnozłoty. Składniki na polewę: 8 łyżek wody 8 łyżek cukru trzcinowego 80 g masła 3 łyżki ciemnego kakao Wszystkie składniki przełożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, a następnie na średnim ogniu gotować do czasu, aż polewa trochę zgęstnieje (ok. 5 minut). Zagotować i często mieszając gotować na średnim ogniu do czasu, aż płyn odparuje (ok. 15 minut). Piec w piekarniku rozgrzanym do 165 C (góra-dół) przez ok 30-40 minut do suchego patyczka. Na koniec dodać olej, delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Herbatniki nasączone alkoholem przełamują słodycz ciasta, ale jeśli chcecie podać je również wśród dziecięcego grona proponuję zastąpić ciastka drugim blatem czekoladowego biszkoptu. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając szpatułką. Na wierzchu ułożyć herbatniki i nasączyć je wódką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/slonecznikowiec/