Składniki na foremkę 11x30 cm: 90 g mąki orkiszowej jasnej 630 90 g mielonych migdałów 90 g masła 50 g ksylitolu/cukru 1/2 żółtka Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: - w misie robota zagnieść mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia - ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem - wylożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Tarta składa się z trzech części - delikatnego, kruchego spodu upieczonego w 50% z mielonych migdałów, kremu mascarpone o wyraźnym aromacie amaretto i truskawek stojących jak żołnierzyki. Powstałą kulę ciasta owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce - podłużną lub okrągłą foremkę wysmarować masłem. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości - przygotować Tortennguss wg instrukcji na opakowaniu i posmarować przy pomocy pędzelka truskawki