Składniki na 4 porcje: 4 piersi z kurczaka 4 cm kawałek imbiru 6 ząbków czosnku 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże) 2 pory 20 nasion pieprzu syczuańskiego około 50-70 g orzeszków arachidowych olej rzepakowy do smażenia Marynata: 2 szczypty soli 2 szczypty zmielonego białego pieprzu 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe 1 białko jajka 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana ) Sos: 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu chinkiang (lub miks 1 łyżka balsamico i 1 łyżka octu ryżowego) 100 ml bulionu drobiowego 1 Smażymy około 1-2 minuty, na końcu dodajemy orzeszki i całość smażymy jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. Niestety nie miałam suszonych papryczek chilli i zapomniałam kupić skrobię kukurydzianą, ale suszone papryki zamieniłam na świeże, a skrobię kukurydzianą na ziemniaczaną. 6. Do woka nalewamy 4 łyżki świeżego oleju, rozgrzewamy, dodajemy imbir, czosnek i papryczki chilli i smażymy około 3 minuty na dużym ogniu. Przepis na tego kurczaka pochodzi z książki Mój świat na talerzu Hanny Lis. Kiedy zacznie dymić wkładamy kurczaka i mieszając smażymy go przez 4 minuty na dużym ogniu. Wrzucamy ponownie kurczaka i smażmy również na dużym ogniu około 1 minutę. Pora kroimy na kawałki, czosnek i imbir siekamy na małe kawałki. 1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. 2. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1,5-2 cm) i przekładamy do miski. 3. W tym czasie możemy przygotować sos: do miseczki dajemy wszystkie składniki (sól, sosy sojowe, bulion, ocet i skrobię), dokładnie mieszamy tak żeby nie powstały grudki. Jeśli mamy suszone papryki to je łamiemy na mniejsze kawałki, wysypujemy nasiona.