Wytrawne quiche z truskawkami

Agnieszka
Obiad
07.06.2019 9:20
Wytrawne quiche z truskawkami

Farsz - 1 mała upieczona czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1 mała upieczona żółta papryka pokrojona w kostkę - Garść różyczek brokuła zblanszowanych we wrzątku - Kilka plastrów prosciutto upieczonych i pokruszonych na mniejsze kawałki - Garść ładnych truskawek pokrojonych na połówki - 250 ml mleka (szklanka) - 100 ml śmietany 12 proc. (mniej niż połowa szklanki) - ½ szklanki tartego parmezanu lub innego twardego sera - Ser feta – wedle uznania, 30 g wystarczy Przygotowanie: Krok 1 Ciasto to podstawa, do farszu możecie wrzucić wszystko. Quiche z truskawkami na cieście z wódką Przepis na quiche z truskawkami może Wam się wydać skomplikowany, lecz w rzeczywistości jest bardzo łatwy. Wypróbujcie też przepis na prostą tartę z patelni z truskawkami Quiche z truskawkami, papryką i brokułem Składniki: Krok 4 Kiedy ciasto jest gotowe uformuj je w kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Ciasto - 550 g mąki - 4 łyżki bardzo zimnej wódki - 4 łyżki bardzo zimnej wody - 220 g zimnego masła (1 i ¼ kostki) - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przełóż rozwałkowany płat ciasta na formę do tarty, i mocno dociśnij do dna i ścianek naczynia, posmaruj całość rozkłóconym jajkiem, wstaw do lodówki na godzinę. Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż dno papierem do pieczenia i wysyp na niego drobną fasolkę, ryż, cieciorkę i dokładnie wypełnij tak, aby obciążenie przylegało do brzegów. Wyjmij ciasto z piekarnika, zdejmij obciążenie i wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut. Weź kawałek ciasta między palce i ściśnij – jeśli ciasto trzyma się razem, jest już gotowe, jeśli nadal jest kruszonką dodaj więcej wódki i wody. Jeśli macie robota kuchennego lub zwykły mikser, w którym można szybko zagnieść ciasto to całą robotę macie z głowy. Alkohol ma jednak bardzo dobry wpływ na ciasto, które staje się jeszcze bardziej kruche. Możecie dodać dowolny alkohol, ale uważajcie na whisky, czy koniaki, bo ich dębowy posmak może być wyczuwalny w gotowym quiche. Wstaw do piekarnika na 15 minut, aż brzegi ciasta się przyrumienią. Przepis na ciasto pochodzi z bloga Thekitchn.com Na wierzchu ułóż truskawki pokrojone na połówki i posyp wierzch pokruszoną fetą. Krok 5 Wyjmij ciasto z lodówki, spłaszcz kulę w dysk. Odetnij dwa duże kawałki foli spożywczej, włóż między nie ciasto i rozwałkuj na cienki placek. Warto jednak zrobić więcej ciasta i wstawić do lodówki, gdzie spokojnie może posiedzieć kilka dni i za jakiś czas wyciągnąć, żeby zrobić np. owocową tartę. Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/quishe-na-ciescie-z-wodka/