– Składniki: 1/3 awokado (ok. 60g – waga obranej i wypestkowanej części – czyli sama masa miękkiego awokado) – całe awokado z pestką i skórką miało ok. 200g 1/4 średniego buraka (ok. 60g po obraniu) – cały burak nieobrany ma ok. 280g 1 średniej wielkości jabłko (ok. 200g po wydrążeniu gniazd nasiennych) – masa przed pozbawieniem gniazd nasiennych ok. 240g 3 łyżki (45ml) soku wyciśniętego z pomarańczy Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – Wykonanie: Buraka i awokado obrać ze skórki, oddzielić wyżej wymienioną przy składnikach gramaturę, pokroić na mniejsze kawałki. Szczególnie polecany jest osobom z anemią z niedoboru żelaza, z zaburzenia pracy przewodu pokarmowego oraz z zaburzeniami neurologicznymi. Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej – spowodował, że przekonałam się do awokado :) Wartość energetyczna takiej jednej porcji koktajlu z awokado i buraka wynosi ok. 245 kcal. Odchudzający koktajl z buraka i awokado wg Ewy Chodakowskiej Jabłko przekroić na 4 części, pozostawić skórkę, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić jabłko na mniejsze kawałki.