Składniki (1 duża porcja): duża garść zieleniny – u mnie szpinak, rukola, liście botwinki 10 szparagów zielonych 8 pomidorków koktajlowych 4 truskawki 1 burrata pestki dyni i słonecznika, uprażone na suchej patelni świeża mięta i werbena cytynowa 2 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka oleju z pestek dyni, 1 łyżeczka octu jabłkowego sól, pieprz, 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Szparagi łamiemy i odkładamy zdrewniałe końcówki. Idealna sałatka to właśnie taka, w której wśród różnych odcieni zieleni kryją się soczyste warzywa, coś chrupiącego (koniecznie! bez chrupania nie ma dla mnie jedzenia) i ten słodki, owocowy akcent. Podobnie jak bez szparagów, dlatego połączyłam je razem – oto kolorowa, wiosenna sałatka ze szparagami, burratą i truskawkami. Moje ulubione połączenie to zielone szparagi z truskawkami – jak raz jego posmakujecie, będziecie chcieli jeść je już zawsze! Znam takich, którzy nie wyobrażają sobie połączenia warzyw z owocami – i nie potrafię ich zrozumieć 🙂 Chociaż ostatnio nie moge jeśc nabiału, to kiedy widze burratę nie moge się powstrzymać i popełniam mały grzeszek. W misce wykładamy dowolną ilość zieleniny – u mnie to był szpinak, rukola, liście botwinki. Bo jak tu przejść obojętnie obok tej zmysłowej kulki mozzarelli, która skrywa w środku rozkosznie kremową śmietankę? W zeszłym roku proponowałam Wam ukryć je we wnętrzu pachnącego bajgla, tym razem trafiają do prostej i zdrowej sałatki.