Tyle pysznego wnętrza do wypróbowania <3 Watruszki – przepis na 12 sztuk Watruszki – składniki: Ciasto: pół kostki świeżych drożdży 3 łyżki roztopionego i wystudzonego masła 800 g mąki pszennej uniwersalnej 2 jajka 3 łyżki śmietany 4 łyżki cukru szczypta soli 2 szklanki letniego mleka Ser: 500 g drobno mielonego twarogu 1 żółtko 100 g rodzynków sparzonych wrzątkiem miód do osłodzenia wg uznania 2 łyżki śmietany (chyba, że używamy ser z wiaderka i jest dość rzadki, wtedy zamiast śmietany dokładamy łyżkę mąki ziemniaczanej) Kojarzą mi się z dzieciństwem, z domowym serem, z kanką pełną świeżego mleka od krowy, z pierwszym sianem, z przyjemnymi letnimi wieczorami albo porankami… Z piękną pogodą i z pierwszymi owocami. Watruszki to rosyjskie drożdżówki, które przygotowuje się z ciasta drożdżowego, z którego formuje się krążki. Dziś jeździ tymi trasami dla przyjemności, w końcu jest już na emeryturze, a gospodarka od dawna zeszła na dalszy plan, ale zabiera często ze sobą wnuki. Dzisiaj sytuacja troszkę się zmieniła, wieś nie jest już taka sama jak za mojego dzieciństwa (a przecież to było tak niedawno!), wiele rzeczy się zaciera i zapomina. W całym domu podczas pieczenia roznosi się cudowny zapach drożdżowego wypieku, połączonego z owocowym zapachem i serową wonią. W dołek nakładamy serowy farsz często połączony z rodzynkami, a na wierzch można poukładać świeże owoce. Urywać z ciasta kulkę wielkości cytryny i przy pomocy mąki formować płaskie krążki na około 1,5 cm. Buduje w nich świadomość, że trzeba się cieszyć z rzeczy małych. W tym czasie zrobić masę serową: ser połączyć z żółtkiem, rodzynkami, miodem i śmietaną, lub skrobią. Te po wyrośnięciu naciska się szklanką, tak aby utworzyć na środku wgłębienie. Spód szklanki posypać mąką i ugniatać nim krążki ciasta, tak aby powstał na ich środku ładny dołek. Takie drożdżówki zajadaliśmy za dzieciaka, kiedy ser trzeba było wykorzystać, a drożdżowe ciasto zawsze się udawało i było szybkie. Kiedy tutaj usiąść na łonie natury i po prostu rozkoszować się zapachem czerwca? Watruszki wkładać do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 18 minut – do czasu, aż się ładnie zarumienią. Tę pracę w polu, prawdziwą miłość do własnej ziemi, szacunek do roli, umiejętność czerpania przyjemności z pogody. Starego Dniepra z przyczepką, którego odrestaurował i takiego, którym za młodości jeździł po polach i łąkach, doglądając gospodarki. Shaneski różnią się tym od watruszek, że ciasto smarujemy serem bez formowania dołeczków. Wyrobić i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na pół godziny. Czasem jest to kanapka, czasem kawałek świeżego ciasta, a czasem są to pomysły Dziadka. A ja jako mama i córka mogę ich wpierać i dawać w te podróże pełne przygód coś do zjedzenia.