ciasto:200g maki pszennej 1 jajko 100g masła 2 łyżki cukru pol laski wanilii dodatkowo kilka kostek białej czekolady do wysmarowania dna tarteletek krem: 60 g kremówki 100 g cukru 3 listki żelatyny 6g namoczone uprzednio w zimnej wodzie 500 g mascarpone ziarenka z połowy laski wanilii ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy i chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Ja gorące wysmarowałam białą czekoladą, ale można też czekoladę roztopić i potem kiedy przestygną posmarować krem: kremówkę zagotowujemy z cukrem, dodajemy odsączoną żelatynę. Mascarpone dokładnie mieszamy w misce widelcem i dodajemy przestudzona kremówkę oraz ziarenka wanilii. bardzo spodobało mi się smarowanie dna tarteletek czekoladą by ciasto nie namiękło od kremu... Z przepisu wychodzi ok 10 sztuk możemy też upiec jedną dużą tartę.