Piankowiec - HIT !!!

Pati

Ciasta

21.05.2019 14:44

Piankowiec - HIT !!!

Piankowiec Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 15 g cukru wanilinowego 4 łyżki mąki 1 kisiel (o dowolnym smaku, u mnie truskawkowy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 700 ml zagęszczonego mleczka niesłodzonego (dobrze schłodzone) 3 opakowania kolorowych galaretek (u mnie truskawkowa, agrestowa i brzoskwiniowa) 3 utrwalacze do śmietany Zastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. No moim stole pierwszy raz pojawił się w święta, ale zapewniam Was, że wyląduje na nim jeszcze nie raz. Piankę wykładamy na dolną część biszkoptu (najlepiej pozostawić go w formie wyłożonej folią spożywczą) i pozostawiamy do całkowitego stężenia. Gotową piankę wylewamy na stężały pierwszy kolor i tym razem przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu. Wymiary formy 33 cm x 24 cm Na początku zajmujemy się biszkoptem. Na koniec przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia oraz dodajemy kisiel, delikatnie mieszamy. Ja wkładam ją, jak tylko lekko się przestudzi, do zamrażalki, wtedy dość szybko zaczyna się ścinać. Jak tylko zacznie tężeć wylewamy ją na samą górę ciasta. Przepis podejrzałam w jednym w czasopism kulinarnych, troszkę przerobiłam pod swoje smaki i voilà! Mleczko zagęszczone dzielimy mniej więcej na trzy równe części i podzielone chowamy do lodówki. Kiedy galaretka tężeje ubijamy na puszystą pianę pierwszą część mleczka. Na koniec, tak samo jak wyżej, przygotowujmy trzecią piankę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem około 25-30 minut, do suchego patyczka.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/piankowiec