2 czubate łyżki masła orzechowego pół szklanki wody 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku pół łyżeczki miodu pół łyżeczki startego na najmniejszych oczkach imbiru pół pęczka grubego szczypiorku pół małej chili 1 łyżeczka czarnego sezamu pół szklanki ryżu (ja użyłam parboiled) 1 cebula 1 limonka sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rumienimy. Dodajemy do tego ryż, startą na najmniejszych oczkach skórkę z limonki i sok z limonki. Obtaczamy nim łososia, poza stroną ze skórą (reszta sosu przyda się w trakcie konsumpcji, wierzcie mi :)). Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim kawałki ryby. Z masła, wody, sosu sojowego, rozdrobnionego czosnku, miodu i imbiru robimy sos. Mam nadzieję, że ktoś z Was się kiedyś skusi na takie połączenie.