Mini pizze z cukinią

Aneta
Przekąski
02.06.2019 14:19
Mini pizze z cukinią

W sam raz na piknik czy wycieczkę za miasto! Mini pizze z cukinią i czarnymi oliwkami / 6-8 placków Składniki: ciasto na pizzę 25 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody dodatki 6-8 łyżek passaty pomidorowej (można użyć także całych pomidorów z puszki) 1/2 małej cukinii 3 łyżki suszonego oregano 6-8 łyżeczek czarnego sezamu 6-8 łyżeczek białego sezamy, podprażonego 125 g mozzarelli 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki czarnych, drylowanych oliwek liście sałaty np. masłowej lub innej do dekoracji sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ugniatamy ciasto w rękach, wyrabiamy, aż stanie się gładkie, na blacie oprószonym mąką. Przekładamy do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie i podwoi swoją objętość. Na blacie oprószonym mąką wyrabiamy ciasto przez 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli jesteś fanatykiem kuchni włoskiej, a w szczególności rozmaitej pizzy, możesz pokusić się o zakup ogrodowego pieca do pizzy , dzięki któremu uzyskasz niepowtarzalny smak. Z ciasta formujemy kulki, z których następnie kształtujemy podłużne placki. Wierzch posypujemy 1/2 porcji oliwek, rozdrobionych w rękach. W misce mieszamy pokruszone drożdże z solą i przesianą mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.mojasmacznakuchnia.com.pl/2019/06/mini-pizze-z-cukinia-i-czarnymi-oliwkami.html