Kurczak tikka masala

Obiad
15.05.2019 14:19
Kurczak tikka masala

kawałek imbiru (2,5 cm) posiekanego (lub 1 i 1/2 łyżeczki w proszku) 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka chili w proszku sól, pieprz do smaku Kurczaka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Składniki na sos: 300 g pomidorów (obranych i pokrojonych w kostkę) 100 g kremówki 30 % 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku natka pietruszki Chili pokroić w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 20-25 minut. Polecam podawać z chlebkami naan : ) Składniki na marynatę: 2 piersi z kurczaka 250 g jogurtu naturalnego Odstawić do lodówki na min. 30 minut (a najlepiej na całą noc). Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotować przez około 5 minut. Bardzo lubię kuchnię indyjską ze względu na jej wyraziste smaki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/kurczak-tikka-masala/