Marchewki z kruchego ciasta

Wielkanoc
13.04.2019 19:22
Marchewki z kruchego ciasta

Składniki na ciasto (około 20 marchewek): - 100 g masła - 1 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 łyżeczki soli - 100 ml śmietany 18 % - 1 jajko + 1 żółtko Paski nawijamy na foremki do pieczenia rożków, wysmarowane masłem (jeśli nie mamy gotowych foremek możemy uformować rożki z brystolu i owinąć je folią aluminiową). Paski zwijamy formując rulonik, wystarczy złożyć pasek na pół i delikatnie nadać owalny kształt, aby ciasto nie rozciągnęło się za mocno. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 4 mm i tniemy na paski o szerokości 2 cm. Do tych marchewek przymierzałam się już w zeszłym roku, ale ostatecznie nie zdążyłam ich przygotować na Wielkanocne śniadanie ; ) Dodatkowo: - białko + pomarańczowy barwnik do smarowania lub żółtko + 1 łyżka mleka - szczypiorek do dekoracji Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/marchewki-z-kruchego-ciasta/